Osman Gazi Türbesi

Türkiye’mizde gezmeye değer olan yerlerin arasında bulunan Osman Gazi Türbesi Bursa’da bulunmaktadır. Türbe Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan türbenin hakkında daha fazla detaylı bilgi alabilirsiniz.

Osman Gazi Hakkında Bilgi

Osman Gazi 1258 yılında Söğüt’te doğmuştur. Osman Gazi’nin yaşamı savaşlarının tarihsel olaylarından çok yaşamış olduğu ermişlik öyküleri ile bilinmektedir. Babası Ertuğrul Bey, annesi ya da babaannesi halk arasında Hayma Ana denilmektedir. 1258 yılında Şeyh Edebali’nin kızı Malhun Hatun ile evlenmesi üzerine ileride Osmanlının başına geçecek olan Orhan Gazi dünyaya gelmiştir. Osmanlı imparatorunun kurucusu olan Osman Gazi, Bursa’nın kuşatmasının devam ettiği sıralarda oğlu olan Orhan Gazi’ye Şehrin içerinde bulunan kubbeli yapıyı işaret ederek öldüğüm vakit beni buraya yatırın vasiyetinde bulunmuştur.

Yaşının ilerlemesinin son yıllarında Osman Gazi, gut hastalığına yakalanmıştır. Hastalığa yakalanması ile birlikte beyliğin idaresini oğlu Orhan Gazi’ye bırakmıştır. Daha sonra 1324 yılında Osman Gazi’nin öldüğü söylenilmektedir. Bu nedenle önceden göstermiş olduğu yapı Tophane parkının sol tarafında kalan Elie Manastırı şapelidir. Burasının fethedilmemesinden sonra o şapel, türbeye dönüştürülerek Osman Gazi’nin vasiyeti yerine getirilmiştir. 1855 yılında devrem sebebi ile türbenin yıkılması sonucu türbenin inşasını 1863 yılında Abdülaziz yaptırmıştır. Türbenin adının Davullu manastırı olarakta bilindiği söylenmektedir. Bunun nedeni ise zamanında Alâeddin’inin Osman Gazi’ye davul hediye emesi ile verilen davulun ve tespihin türbede sergilenmiş olmasından ileri gelmektedir. Fakat deprem ve yangın gibi felaketler sonucu yok olduğu bilinmektedir.

Kubbe ile örtülmüş olan, sekizgen bir plan yapısı ile oluşturulmuş türbenin orta kısmında bulunan sedef kakmalı harikulade ahşaptan yapılmış sandukanın içerinde Osman Gazi yatmaktadır. Ayrıca türbenin içerinde Sultan I. Murat’ın oğlu olan Savcı Bey, Orhan Gazi’nin eşi olan Aspurçe Hatun ve onun oğlu İbrahim Bey, Osman’ın Gazi’nin oğlu olan Alâeddin Bey ve isimleri hakkında bir bilgiye ulaşılamamış olan on iki sanduka vardır. Türbe kapsında yer alan şair Nevres’nin, Hattat Mehmet Zeki Dede’nin yazmış olduğu onarım kitabesi de bulunmaktadır.

Orhangazi Türbesi

Orhan Gazi Türbesi

Geçmişin en önemli yüzlerinden biri olan Orhan Gazi, Bursa’nın Tophane semtinde yer alıyor. Tam olarak Tophane parkı sağında ve Osman Gazi Türbesi’nin de tam karşısında yer alan Orhan Gazi Türbesi kısa süre içerisinde ziyaretçilerinin akına uğradığı yerler arasında bulunuyor.

Bursa da yer alan Orhan Gazi türbesi Bizans döneminde yapılmıştır. Bizans dönemi içerisinde Saint Elie Kilisesi kalıntısı üzerine inşası gerçekleşmiş olan türbe geçmişten bu güne denk tüm güzelliğini ve dayanıklı yapısını da en iyi şekilde korumaktadır. Üstelik eski dönemde ki klişeye ait tüm mozaik kalıntılar da artık günümüze kadar gelebilmeyi de başarmış bulunuyor.

Normal şartlarda hem Orhan Gazi türbesi hem de Osman Gazi türbesi aynı çatı altında bulunurken 1855 depreminin yaşanması ile birlikte bir yıkım süreci görülmüştür. Yaşanan bu olaydan sonra türbeler 1863’de Sultan Abdulaziz tarafından tekrardan yenilerek günümüze kadar getirilmiştir. Türbenin duvar kalınlığı 1.30 m iken türbenin giriş kısmında ise birbirlerine bağlayan 4 sütun bulunuyor. Aynı zamanda türbenin üzerinde ise üzerini örten kubbe yer alıyor. Aynı zamanda tüm bunların yanı sıra Türbenin içerisinde yatan başka sandukalarında bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu sandukalar ise Emir Süleyman, Sultan 2.Beyazıt’ın oğlu Korkut, Musa Çelebi, Nilüfer Hatun ve kızı Fatma yer alıyor. Kısaca Orhan Gazi Türbesini ziyaret edenler diğer sandukaları da görebilme şansına sahip oluyor.

Orhan Gazi Türbesi Önündeki Kitabe

Orhan Gazi Türbesi önünde kitabe bulunuyor. Bursa tophane Parkında yer alan Orhan Gazi Türbesine gelen tüm ziyaretçiler türbenin önünde yer alan kitabeyi de görebiliyor. Bu sayede Kitabe de Orhan Gazi hakkında daha ayrıntılı bir bilgiye geçmiş yaşantısında ki yapmış olduğu tüm başarılarına göz atabilmekte ve hayatı hakkında da daha detaylı bir bilgiye sahip olunabilmektedir.

Kaynak:https://seyahatdergisi.com/orhan-gazi-turbesi-nerede-nasil-gidilir-ve-hakkinda-bilgi/