Dr.Cahit Kınay, (d. 1915, Bursa) – (ö. 31 Temmuz 2001, Ankara), Türk arkeolog,sanat tarihçisi,bürokrat
Dağistan göçmeni bir ailenin en küçük çocuğu olarak 1915 yılında Bursada doğdu. Adana Öğretmen Okulunu bitirerek Ankara Polatlıda öğretmenliğe başladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesininaçılmasıyla bu okula girerek Arkeoloji ve Yunanca bölümlerini bitirdi. Üniversitede kalarak “Frig Sanatı” üzerine doktorasını yaptı. Tilkitepe kazılarına başkanlık etti. Milli Eğitim Müfettişliği,Müzeler Genel Müdürlüğü görevlerini yürüttü.Paris Kültür Ataşeliği ve Öğrenci Müfettişliği görevine atandı. Türkiyeye dönünce M.E.B.Talim ve Terbiye Kurulu üyesi, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümünde Sanat Tarihi öğretim görevlisi olarak çalıştı. Bugün tanınan birçok sanatçının yetişmesinde katkıları oldu. Çeşitli tarihlerde UNESCO Toplantılarına Türkiye adına katıldı. Avrupa sanatı ile ilgili çeşitli araştırmalar yaptı.Son olarak atandığı Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinin hitamını takiben kendi isteğiyle emekli oldu. Kültür Yüksek Kurulunda ve Sedat Simavi Vakfı Ödülleri 1977 Plastik Sanatlar jürisinde yer aldı. Emeklilik yıllarında Gazi Üniversitesinde sanat tarihi dersleri verdi.
Kültür Bakanlığı tarafından basılan (1993) SANAT TARİHİ (Rönesans’tan Günümüze-Gelenekselden Modern’e)adlı bir eseri de bulunmaktadır.Mitoloji adli bir diğer eserinin çalışmalarını yaptığı sırada rahatsızlanarak 31.07.2001 tarihinde vefat etti. Mezarı Ankara Cebeci Asri Mezarlıktadır.
Dr.Cahit Kınay; Atatürk tarafından kurdurulan ve kendisine özel bir misyon yüklenen Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesinin Azra Erhat, Halil İnalcık, Ekram Akurgal ve Muazzez İlmiye Çığ gibi ilk mezunlarından ve çağdaş düşünceli bir cumhuriyet aydını olmaktan hayatı boyunca gurur duymuş, yaşamını ve çalışmalarını özellikle Sanat Tarihinın ülkemızde doğru öğretilmesi ve resim sanatının anlaşılması, yaygınlaşması, bu istikamette yüksek donanımlı sanatçılar yetiştirilmesi idealine bağlı kalarak sürdürmüştür.Gerek kültür adamlığı gerekse eğitimciliği ile günümüzün çok sayıda resim sanatçısına yol gösterici olmuştur. Ölümünden sonra kütüphanesinin önemli bir kısmı vasiyeti üzerine Ankarada bir üniversiteye hediye edilmiştir.
Kaynak:Wikipedia