Aykan Erdemir (d. 28 Temmuz 1974, Bursa) Türk sosyal antropolog ve siyasetçi.
Orta ve lise öğrenimini (1985-1992) İstanbul Amerikan Robert Lisesi’nde tamamladı. Lisans derecesini 1996 yılında Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler alanında aldı. 1998 yılında Harvard Üniversitesi’nde Orta Doğu Çalışmaları alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Sosyal Antropoloji ve Orta Doğu Çalışmaları alanındaki doktora derecesini 2004 yılında Harvard Üniversitesi’nde “Alevileri Eklemlemek: Türkiye’de Yönetişimin ve İnanca Dayalı Kolektif Eylemin Dönüşümü” başlıklı tezi yazarak tamamladı. Harvard Üniversitesi’nde John F. Kennedy Kamu Yönetimi Okulu Hauser Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Merkezi’nde bursiyer araştırmacı, Oxford Üniversitesi’nde Göç, Siyaset ve Toplum Merkezi’nde misafir araştırmacı olarak çalışmalar yürüttü. 2004-2011 yılları arasında ODTÜ Sosyoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2005-2010 yılları arasında ODTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. 2011 yılında Sosyoloji alanında doçent unvanını aldı. Halen Bilkent Üniversitesi siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümü öğretim üyesidir. Aynı zamanda Demokrasileri Koruma Vakfı’nda kıdemli analist olarak görev yapmaktadır.
CHP’nin 18 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilen 15. Olağanüstü Kongresi’nde 1107 oy alarak Parti Meclisi’ne seçildi. 12 Haziran 2011 seçimlerinde CHP’nin Bursa 4. sıra milletvekili adayı olarak gösterilmiş ve XXIV. dönem Bursa milletvekili olarak seçilmiştir. Şubat 2014-Haziran 2015 arasında CHP Yurtdışı Örgütlenme Yürütme Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.
TBMM’de Avrupa Birliği Uyum Komisyonu, Türkiye-Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu ve Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu üyeliği, Türkiye-İsveç Parlamentolararası Dostluk Grubu genel sekreterliği ve Türkiye-Kosova Parlamentolararası Dostluk Grubu yönetim kurulu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. İnanç Özgürlüğü için Uluslararası Parlamenterler Girişimi (IPPFoRB) kurucularındandır.
Sosyal Demokrasi Derneği bilim ve yönetim kurulları ve Bursaspor kongre üyesidir.
2016 yılında Stefanus İnanç Özgürlüğü ödülünü layık görülmüştür. Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Türkiye Şubesi tarafından düzenlenen Türkiye’nin On Başarılı Genci Yarışması’nda 2014 yılında Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi kategorisinde Türkiye’nin En Başarılı Genci seçilmiştir. Kültürel Diplomasi Enstitüsü Türkiye-Almanya Genç Liderler, Körber Vakfı Münih Güvenlik Konferansı Genç Liderler, Ulusal Demokratik Enstitüsü Uluslararası Liderler Forumu, Aspen Enstitüsü Liderlik Semineri ve Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı Geleceğin Uluslararası Liderleri gibi programlardan ödül ve destekler almıştır.
Köşe yazıları Yeni Arayış ve Ekometre gazetesinde yayımlanmaktadır.
Kitapları
- Antagonistic Tolerance: Competitive Sharing of Religious Sites and Spaces. New York: Routledge, 2016.
- Alevitisches Leben in der Türkei: Diskriminierung im Alltagç Köln: Alevitische Gemeinde Deutschland e.V. 2015.
- II. Uluslararası Tarihten Bugüne Alevilik Sempozyumu. İstanbul: Horasan Yayınları, 2012.
- Alevi Bakış Açısıyla Türkiye’de Ayrımcılık. Ankara: Alevi Kültür Dernekleri, 2010.
- Türkiye’de Alevi Olmak. Ankara: Alevi Kültür Dernekleri, 2010.
- Tarihten Bugüne Alevilik. Ankara: Cem Vakfı Ankara Şubesi, 2010.
- Rethinking Global Migration: Practices, Policies, and Discourses in the European Neighbourhood. Ankara: KORA, 2008.
- Social Dynamics of Global Terrorism and Prevention Policies. Amsterdam: IOS Press, 2008.
- Alevism-Bektashism: A Brief Introduction. Londra: England Alevi Cultural Centre & Cem Evi, 2006.
Kaynak:Wikipedia